A panelházakról messzirol készült hokép inkább csak szemléltetésre jó.
Itt egy tetőtér szórt purhabbal történő szigetelésének történetét meséljük el.

Egyik ismerősünk családi házának padlástér szigetelését szerette volna megoldani Hódmezővásárhelyen. Több lehetőség mérlegelése után a szórt purhab mellett tették le a voksot. Az előzetes egyeztetés és árajánlatok után a jelzett napon (2013. augusztus 12) a kiválasztott cégtől reggel 7 órakor megjelent két személy, akik nekikezdtek a tetőcserép eltávolításának. Gyorsan haladtak, és csak az érintett részeken dolgoztak - a leszedett cserepet a tető azon részére pakolták át, ahol nem kellett szigetelni (közben megküzdöttek a cserepek között lakó darazsakkal). A cserép alatti fóliát kivágták, majd kihajtogatták a gyapot paplanokat. Ezeket az udvaron rakták össze - egy csomóba a szemét, másik csomóba a szigetelés.
Szórt purhab. Lebontott tető, félig kész szórt purhab szigeteléssel.
8 óra magasságában érkezett két másik autó. Az egyik csak a szerszámokat és a szükséges anyagokat hozta, lerakodás után el is ment. A helyszínen bekeverték, majd egy ember elkezdte a kompresszorral felnyomott anyagot felhordani a mostmár szabadon levő helyekre. Szinte egész nap megállás nélkül dolgoztak.

Ennek eredménye, hogy délután 5 órakor elmentek, mert a munkát teljesen elvégezték. Ekkorra a tetőcserép mind a helyére került, csak az udvaron maradt utánuk a két csomó. Profi munka!
Szórt purhab. Lebontott tető, félig kész szórt purhab szigeteléssel.
A tetőt 66 m2-en kellett szigetelni, ide 10 cm-es vastagságban került fel a szórt purhab. Ezen kívül volt egy, a padlástérben kialakított helyiség, amely három függőleges falát kellett 4 cm-es vastagságban szigetelni, ez még 30 m2. Ezt egy nap alatt elvégezte négy ember, és ez nem is mese!
Szórt purhab. Lebontott tető, félig kész szórt purhab szigeteléssel.
A szórt purhab paraméterei igen imponálóak, ha szigetelésről van szó. Zárt cellás, és ezen tény miatt sokkal jobbak a szigetelésre vonatkozó paraméterei. Így például ez a 10 cm-es vastagság megfelel kb. 25 cm vastag, jobb minőségű kőzetgyapot szigetelésének. Először is könnyű, nem kell külön tartószerkezet, önhordó. A felhordás toldásmentesen történik, tehát nincsenek légrések, amiket le kellene még zárni. Lég- és vízzáró réteget alkot, ami azt jelenti, hogy nem kell külön fólia a felszínére. A felhordás aránylag könnyű, mert (szinte) mindenhez hozzátapad. Pár másodperc elteltével (körülményektől és időjárástól függ, legfeljebb néhány perc) már lépésálló a felszíne. Sok más hőszigetelővel ellentétben az évek múlásával nem veszít a hőszigetelő képességéből.

Ebből a példából kiindulva egészen biztos, hogy a ház lakói jól jártak a szigetelés cseréjével, mert eddig volt 12 cm gyapot szigetelés, amely alatt és fölött a fólia nem volt összeragasztva, és mostantól viszont légzárt, 10 cm-es szórt purhab szigetelést kaptak. Ettől kezdve a tető szigetelése minimum a duplájára emelkedett, ráadásul nem járt nagy és sokáig tartó felfordulással sem.
Szórt purhab. Padlástérben levő függőleges fal szórt purhab szigeteléssel.
Ha valakit esetleg érdekel a téma, akkor keressen rá az interneten, nagyon sok találat fog érkezni a szórt purhab kereső szavakra. Tudom ajánlani a kalkuláció elvégzéséhez ezt az on-line kalkulátort, amely megmutatja, hogy mi a különbség a szórt purhab és más szigetelő anyagok között. Bővebb információkért látogassa meg ezt az oldalt, ahol igen sok ismeretre lehet szert tenni.
Szórt purhab. Udvaron összerakott, a tetőről lekerült régi szigetelés csomója.
Az első három képen a lebontott tető látszik, félig kész purhab szigeteléssel. A negyedik képen a padlástérben levő függőleges fal látszik a kész szigeteléssel (balról elől a kémény látszik). Az ötödik kép csak a mese miatt került ide: a tetőről lebontott szigetelés csomója szépen összerakva.

Az első film azt mutatja, ahogy egy fogópár közé fújt nagyobb mennyiség kitágul. A másik kettő film a purhab szórásának egy-egy rövid mozzanatát mutatja be. A filmek alatt hallatszó búgó hang a kompresszor hangja, amivel a purhabot felnyomták a tetőre.