A panelházakról messzirol készült hokép inkább csak szemléltetésre jó.
Ez valós kép, az oldal tetején látható hőkép helyén készült. Aki még nem találkozott hőkamerával készített képeket, annak jellemzően nem jelentenek sokat ezek, legfeljebb szép, esetleg érdekes, színes képekként könyveli el. Ilyenek azok a képek is jellemzően, amelyek ennek a weblapnak a keretein belül jelennek meg. Persze ezen nem nagyon lehet csodálkozni.

Azok viszont, akik már testközelből megismerkedtek ezek értelmezésével már nem csak a képet látják, hanem azt is, ami a lényeg. A lényeg pedig az, hogy hol vannak melegebb, és hol hidegebb foltok, hol kellene az épületen javítani, hol pedig felesleges hozzányúlni. Ezeken az oldalakon igyekszünk megmutatni, hogy az ilyen hőképeken mit és hogyan kell nézni, valamint, hogy egy hőképből hogyan következnek azok az eredmények, amelyek rávilágítanak az épület vagy lakás hiányosságaira.

Az oldalon látható valós kép este készült Csepelen. A képen piros vonallal körbe kerített rész hőképe látható az oldal tetején a két menüsor között. Ha jól megnézzük, akkor a hőképen több ablaknak látszó négyzet van, mint ahány ablak a valós kép tanúsága szerint valóban létezik. Ez annak a következménye, hogy a képen látható ház esetében a panel ugyanúgy átengedi a meleget, mint az ablakok. Nagy a valószínűsége, hogy ez így nem jó.

Szinte mindig a hiányosságokat keressük, és ezen senkinek sem szabadna megsértődnie. A családi ház, amelyet a háziak a saját maguk fáradtságával építettek fel mindig jó kis ház - megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket a tulajdonosok vele szemben támasztottak: élhető, praktikus, pont akkora, és még tetszik is. Bennünket azok hívnak, akik spórolni szeretnének egy kicsit, például télen a fűtés, vagy nyáron a hűtés költségén. Hívnak azok is, ahol a ruha dohos lesz a szekrényben, vagy éppen meg kell keresni a nem saját építésű, hanem vásárolt ház alapjaiban futó csöveket. Ilyenkor mi jellemzően azokat a hibákat keressük, amelyek megmondják, hogy hol és mit kellene tenni azért, hogy jobb legyen. A jó dolgokat nem emlegetjük, mert azokon nem kell javítani, a javítani való dolgokat pedig azért emlegetjük, mert ezek megoldása visz előrébb, és végülis ezért hívtak bennünket.

Az „Amit tudni érdemes” alatt a hőképek értelmezéséről, és egyéb tudnivalókról olvashatnak, a többi menüpont alatt pedig egy-egy konkrét példán keresztül próbáljuk szemléltetni, hogy egy épület vagy lakás esetében mire lehet számítani.