Fontos tudni, hogy mire lehet számítani.
Hőképek készítése az élet minden területén előnyt jelent, mert az apró különbségektől a nagyobb anomáliákig könnyen, érintésmentesen lehet a hibákat, eltéréseket felfedezni.

Egy hőkamerás vizsgálat során először felmérjük a körülményeket, megbeszéljük a megrendelővel a szükséges előkészületeket. Ezek az előkészületek jellemzően nem jelentenek nagy fáradtságot vagy költséget. Egy példa erre: ha meg kell keresni egy padlófűtés szivárgási helyét, akkor a vizsgálat előtt fél/egy órával újra be kell kapcsolni a fűtést, hogy a hőmérséklet különbségek pontosan megmutassák a helyet, és ne kelljen az egész padlót felverni. A vizsgálat elvégzését követően azonnal le lehet állítani újra, így megelőzve a további vizesedést. Ezen alkalommal megbeszélünk mindent, így a vizsgálat kezdési idejét, és várható időtartamát is, majd a megegyezett időpontban elvégezzük a méréseket. Mérés közben már sok minden kiderül, amit azonnal meg tudunk beszélni egymással. Vannak olyan esetek, amikor az elkészített mérési eredményeket elvisszük, és számítógépen kiértékeljük, valamint ilyenkor állítjuk elő azokat a hőképeket, amelyeket a megrendelő a saját eszközén majd később is elő tud venni. A képeket és eredményeket jellemzően CD/DVD lemezre írva adjuk át. Átadáskor megbeszéljük a kiértékelés eredményeit.

Lakások, épületek esetében szükség lehet egyéb mérések elvégzésére is. A hőhatároló felületek hőveszteségének („U” érték) műszeres mérése pontosan megmondja, hogy egy adott felület (pl. fal) mekkora mennyiségű hőenergiát enged át. Ez az alapja a belső tér hűtési/fűtési energiaigény meghatározásának. Ezt lehet persze számolni a határoló felületek (falak) méreteinek és anyagának ismeretében. A számításos módszernél azonban feltételezzük, hogy az építő mesterek a tökéletes alapanyagból tökéletes munkát végeztek, és nem fognak az anyag és beépítési hibák kiderülni. Méréssel mindig a valóságot fogjuk látni.

Mindkét mérés „mellékterméke” sok egyéb információ, pl:
- a felületek hőmérsékletei (nemcsak a külső- és belső tér hőmérséklete)
- a relatív páratartalom
- a harmatponti hőmérséklet (amiből egy épület esetében közvetlenül a penészesedésre hajlamos területek meghatározása is következik).

További információkért lapozzon bele egyéb oldalaink tartalmába.