A nyárson sütésrol is lehet hoképet készíteni, bár semmi értelme.
Az általunk használt hőkamera képességeit teszteltük, amikor kültéren, éjszaka készítettünk hőkamerás felvételeket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire befolyásolja a mért felület - ebben az esetben egy többemeletes épület fala - és a kamera közti levegő minősége az elkészített képeket, illetve a mért hőmérsékleteket.

Két különböző napon készítettünk felvételeket ugyanazon épületekről, ugyanolyan körülmények között. "Csak" annyi volt a különbség, hogy egyik alkalommal ködben (a látó távolság kb. 30 m volt), míg másik alkalommal teljesen tiszta időben készültek a képek.

De itt most nem ezt szeretném bemutatni, hanem teljesen mást.

Éppen a ködös időben készítettük a felvételeket, amikor azt vettük észre, hogy olyan helyen van meleg folt, ahol egyébként nem kellene lennie. Egy szemetes peremén volt látható - egy macska. A valós képen egyáltalában nem látszik, és szabad szemmel sem vettük észre. Viszont a macska valószínűleg tudta, hogy fényképezik, mert jött utánunk a következő épülethez is. Igaz, ott már nem vette a fáradtságot, hogy felmásszon valamire, de többször is olyan érzésünk volt: nekünk pózol.

A képek megjelenítéséhez kattintson a képekre, ezek új lapon fognak nagyban megjelenni. Az egyes képen látszik a valós kép is, ezen pirossal kereteztük azt a részt, amely a hőképen megjelenik. A két kép mérete között azért van ekkora eltérés, mert a hőkamerán teleobjektívet használtunk, míg a valós kamerán nem.
Hőkép. Egy macska a szemetes konténer tetején. Hőkép. Egy macska a sötétben.