Hoképekkel az arcok lényege válik láthatóvá.
Az ember gyógyászatban is egyre többet lehet találkozni hőkamerás vizsgálatokkal. Azonban a hőkamera a hozzá legközelebb levő felületről érkező sugárzást érzékeli. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kaphatunk valódi képet a test hőmérséklet kibocsájtásáról, ha a hőkamera a bőr felszínét látja.

Hőkamerás vizsgálatokkal meg lehet sok mindent állapítani, azonban ehhez orvosi szaktudásra van szükség. Csak az orvos tudása elegendő ahhoz, hogy megállapítható legyen egy elváltozás vagy betegség. Ha bennünket megkérnek rá, akkor készítünk hőképet a test felületéről, azonban nem vállalkozunk arra, hogy ebből bármilyen következtetést levonjunk.

Alapvetően olyan betegségek fedezhetők fel egy ilyen vizsgálattal, amelyek tünetei között az adott terület hőmérsékletének emelkedése vagy süllyedése is szerepel, és ez olyan mértékű, vagy olyan közel zajlik, hogy a bőrön keresztül is érzékelhető, legalább a hőkamera számára.

Ezek a betegségek elsősorban gyulladásos eredetűek, de a belső szervek gyulladt állapotát nem lehet vele felfedezni. Alkalmazzák még a hőkamerát doppingvizsgálatok esetében, emlővizsgálatoknál, és különböző reumatikus panaszoknál. Kutató laboratóriumok, vagy gyógyszer kutatásokban szereplő résztvevők esetében a gyógyszerek hatásainak vizsgálatánál előfordulhat a használatuk.

Mégegyszer felhívom a tisztelt olvasó figyelmét arra, hogy csak orvosi vizsgálat esetén fogadja el a hőkamerás vizsgálat eredményét.
Hőkép. A jobb láb ujjai között egy darázs csípés eredménye.
A jobb lábat megcsípte egy darázs.
Hőkép. Látszanak a narancsbőr foltjai a combon.
Látszanak a narancsbőr foltjai.
Hőkép. A hason jól látszik, hogy hol vastagabb a zsírréteg.
Jól látszik, hol vastagabb a zsírréteg.