Hoképekkel az arcok lényege válik láthatóvá.
A termográfia témakörén belül a hőkamerák felhasználási területeit tekintve az épület diagnosztika az, ami a leginkább ismert és elterjedt. Ez alapvetően annak is köszönhető, hogy minden ember hasznát tudja venni ezen a területen. Az felhasználás ipari területén inkább az üzemek (pl. gyártók), üzemeltetők és szolgáltatók (elektromos hálózat, távfűtés) tudják hasznosítani.

Már szó volt róla a lakások esetében is az elektromos hálózat hibáinak felderítése, azonban ugyanígy használható a hőkamera a nagyobb elektromos rendszerek ellenőrzésénél is. A rossz kötés vagy csomópont biztosan jobban melegszik, mint az ép, a vezetékek elvékonyodása is nagyobb melegedéssel jelzi a hibát, vagy a transzformátorok esetében is a hőmérséklet különbségek egyértelműen jelzik a javítás szükségességét. Mivel érintésmentes vizsgálatról van szó, így nem áll fenn az áramütés veszélye, mert tisztes távolságból lehet az ellenőrzést végrehajtani.
Az épületeken belüli vezeték- vagy kötéshibák viszont csak akkor fedezhetők fel, ha nem túl mélyen futnak a kábelek a falban, bár nagyobb mértékű hiba esetén akár még akkor is kiszűrhető. Kisebb elemek ellenőrzése is végrehajtható, pl. a kondenzátorok, a hibás biztosítékok, vagy az akkumulátorok cellái jelzik hőmérséklet különbséggel a hibát.
Egészen apró elektromos áramkörök is ellenőrizhetők (pl. egy számítógép áramkörei), csak a hétköznapi életben erre már nem igazán van szükség, mert úgysem javítgatjuk ezeket, hanem veszünk a rossz helyett másikat.

Nagyon jó, hogy egyre elterjedtebb a napelemek használata. Ezek hőkamerás ellenőrzésekor kiderülhetnek olyan hibák, amelyek a teljesítményt csökkentik. Ilyen elsősorban a napelem cella sérülése, amely biztosan csak egy hőkamerás vizsgálat során derülhet ki a rendszer megbontása nélkül. Egy több napelemből álló parkban rengeteg kábel és még több kötés van, amelyek sérülését is egyértelműen ki lehet mutatni, több más hiba mellett.

A tűzoltóknál lehet egy-egy tűzeset után látni, hogy hőkamerával felszerelve járják végig az érintett területet és annak környékét. Ekkor a már szemmel nem látható, de még újragyulladni képes meleg gócokat derítik fel. Sok helyen előírás tűzhatároló ajtók használata, amelyek különböző minősítésekkel rendelkeznek. Ezen ajtók minősítésekor jól jön egy hőkamera.

A gépiparban olyan helyeken lehet nagyon jó hasznát venni egy hőkamerának, ahol nagyobb méretű mozgó eszközök, alkatrészek működnek. Ezek melegedéséből lehet következtetni kopottságukra, vagy a kenés megfelelő voltára. Magát a motort is (villamos, vagy belső égésű) lehet vele vizsgálni, mert az eltérések mindig az anomáliákra hívják fel a figyelmet.

A közlekedésben gyakorlatilag majdnem időjárástól független forgalomfigyelést és -irányítást lehet megvalósítani. A majdnem szó azért szerepel itt, mert például egy téli nagy hóviharban csak a hó hőmérsékletét fogjuk látni. Ugyanúgy, mint más kamerákkal, vagy szabad szemmel egy ilyen viharban az orráig sem lát az ember.

Kültéren (és beltéren is) nagyon jól alkalmazható területek, határvonalak megfigyelésére. Legyen szó országhatárról, vagy csak egy porta, tanya határáról a biztonság elősegítésében nagy szerepe lehet.

Az árvízvédelemben a töltések vizsgálatánál lehet szerepe, mert az átázott töltés hőmérséklete el fog térni a száraz töltéstől. Légi felvételek készítésénél lehet illegális szemétlerakókat felderíteni, mivel a szemét a bomlás során mindig hőt termel.

Az elkészített hőképeket minden esetben célszerű az adott szakmához értő szakemberrel együtt kiértékelni, mert csak Ő tudhatja, hogy bizonyos helyeken melyik hőmérséklet mit jelent.
Hőkép. Egy nagyfeszültségű vezeték oszlopfeje.
Nagyfeszültségű vezeték oszlopfeje.
Hőkép. Az egyik izzó energiatakarékos, a másik ledes.
Az egyik izzó energiatakarékos, a másik ledes.
Hőkép. Napelempark ellenőrzése.
A képen jól működő napelemek sora látható.
Hőkép. Mezőgazdasági termény szárító belseje tűzoltás után.
Mezőgazdasági termény szárító belseje tűzoltás után.
Hőkép. Személyautó megállás után.
Személyautó megállás után fél órával.
Hőkép. Belsőégésű motor.
Belsőégésű motor.